Herenhuis-te-koop-Lormes

Maison de Maître te koop in Lormes, het hart van de Bourgogne

DE MORVAN

 

De Morvan, het Groene Hart van de Bourgogne

De Morvan in cijfers:


De oppervlakte van de Morvan is ruim 240 000 ha, dat is globaal 60 km lang en 40 km breed. Daarvan is 105 000 ha landbouw, 129 000 ha bos, 1 600 ha water et 7 000 ha moeras en er zijn 98 dorpen en steden. Met zijn 36 233 inwoners is dat 6,62 ha (66.200 m2 per inwoner! Ter vergelijking: in Amsterdam is dat 40 m2 per inwoner. U begrijpt: ruimte te over.

De Morvan is een gebied waar veel toeristen naar toe komen, op zoek naar natuur, cultuur en rust. Vanwege zijn grote oppervlakte zul je er nooit het gevoel van massatoerisme hebben.
Het is niet ver van Nederland. Dus bent u op zoek naar een plek om een toeristische activiteit te ontplooien, dan is de Morvan een goede keus. Ons Herenhuis in Lormes is door zijn structuur van twee huizen, en zijn centrale ligging, uitstekend geschikt als Chambres d'Hotes

***

HET MEER VAN GOULOT
Dit zwem-meer bevindt zich vlakbij het centrum van Lormes. Er is daar ook een fijne camping. 's Zomers houdt een "badjuffrouw" toezicht op de kleintjes in het water

huis-te-koop-lormes

DE NATUUR IN DE MORVAN:
De Morvan is een prachtig regionaal natuurpark in het hart van de Bourgogne. 700 Kilometer van Utrecht vindt u een lieflijk landschap van glooiende groene heuvels, waar de witte Charollais koeien vredig grazen op hun kleine weiden, omzoomd met heggen en hagen vol kamperfoelie, hop en bramen. De talloze vogeltjes kwetteren er vrolijk op los en de bijen zoemen, druk bezig om de echte honing te verzamelen. Langs de smalle meanderende wegen strekken zich de groene bossen uit, omzoomd met in ieder seizoen weer zijn eigen kleuren en geuren aan bloemenpracht. Zo hier en daar een boerderij, een dorpje of een stad, opgetrokken uit de voor de streek zo karakteristieke “grosses pierres”, de dikke stenen muren die de warmte in de zomer buiten houden, en in de winter binnen.

Hier is de lucht nog schoon, de nachten donker en stil, zodat je er aan echte rust toekomt. Het leven is eenvoudig en ontvouwt zich in een rustig ritme. De buren nemen nog de tijd voor een praatje en er is nog respect.

morvan-terre-de-peche

***

En toch is er genoeg te doen, voor wie dat wil......

Spreekt u Frans dan kunt u op onderstaande sites veel informatie vinden over wat er in de Morvan zoal te doen is.

 

MEREN, BEEKJES EN RIVIEREN
Overal hoor je het rustgevende geluid van zacht stromend water en ruik je de geur van frisse, schone lucht. De vijf grote meren garanderen een supervakantie aan vissers en liefhebbers van zwemmen en watersporten.
De Loire en de Yonne die de Morvan doorkruisen waren vroeger hét middel van transport: de Morvan verdiende zijn geld met houtproductie voor Parijs. Dit hout werd via de rivieren afgevoerd. Toen het steenkool zijn opgang maakte verloor de Morvan zijn economische betekenis. 

SCHONE LUCHT
In dit park is de industrie nog niet doorgedrongen en dat zal ook wel zo blijven. Dit is te danken aan de heuvels en de slingerweggetjes: Het vrachtverkeer neemt liever een van de autoroutes die om de Morvan heen lopen. Dus de Morvan is gebleven zoals het was: een onbedorven oase van natuur, rust, en water.

Hier een Morvandees landschap geschilderd door Joke Frima, een Nederlandse kunstenares, die werkt en woont in de Morvan. (http://www.jokefrima.com) :

artsites-en-morvan

 

BUITENACTIVITEITEN / BUITENSPORTEN
In de Morvan wordt veel gewandeld. Al dan niet met een gids. Het glooiende, afwisselende landschap leent zich daar bij uitstek voor. De route van de Santiago de Compostella komt door de Morvan, vanaf Vézelay. Verder is er volop gelegenheid voor mountainbiken, klimmen, paardrijden etc. In de plaatsen Nevers , Saullieu, Autun is er mogelijkheid te golfen.

Er zijn 5 grote meren in de Morvan waar het heerlijk toeven is voor liefhebbers van vissen, zwemmen, kanoën etc...

Morvan-balades

WIJNEN
De fantastische Bourgogne wijnen behoeven waarschijnlijk geen toelichting. De Meursault, Pouilly Fumé, Chablis, allen namen van plaatsen die klinken als een klok. Vanuit Lormes makkelijk te bereiken. Het zijn mooie tochten en dan kun je ook bij authentieke wijnboeren, en -boertjes de meest bijzondere wijnen proeven en kopen.

BIJZONDERE PLAATSEN IN DE OMGEVING
De Morvan lijkt vanuit het noorden gezien een enorm plateau. Het golvende landschap, veranderd, overgaand meer naar het zuiden in de hoogste toppen te weten: de mont Beuvray 821 m. met zijn Gallisch oppidum en museum, de mont Prenelay 855 m en het massif du Bois du Roi, met de hoogste top de Haut Folin 901m.

Bijzondere plaatsen zijn o.a. Vezelay met zijn bijzondere Basilique St. Madeleine, zijn oude straatjes en prachtige gebouwen. Jaarlijks komen hier honderden wandelaars om een stempel te bemachtigen voor hun route naar Santiago de Compostella.
Verder is er Autun, ook wel Petit Paris genoemd, heeft een indrukwekkend verleden, waarvan de Kathedraal, de musea en de overblijfselen uit de Romeinse tijd nog steeds stille getuigen zijn.
Ook Avallon mag in dit rijtje niet onvermeld blijven. Het historische stadje, strategisch tegen een heuvel gebouwd heeft nog een mooi oud centrum, waar je bijzondere wandelingen kunt maken.

In de bossen vind je kapelletjes en andere bijzondere, mythische plekken, waar de mensen vroeger (en soms nu nog) naar toe gingen om gunsten te vragen aan hun heiligen.

 

morvan-balades

FESTIVALS, BROCANTES, ETC
Alle stadjes en dorpen hebben uiteraard hun markten, brocantes en hun jaarlijkse muziekfestivals.

DE WINTERS
's Winters kan er een prachtig pak sneeuw liggen en is het er ideaal voor lange, verkwikkende wandelingen of zelfs langlaufen op de Haute Folin (910m). En daarna lekker de houtkachel aan en nagenieten. Maar ook bekende wintersportgebieden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Lormes, als u zin hebt in een weekendje skiën.

morvan-hiver

 

©MB